Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

Trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap is niet alleen een persoonlijke of familieaangelegenheid. De trouwakte is ook een juridisch, sociaal en financieel contract, met grote gevolgen. Deze gevolgen worden niet altijd overzien. Vaak wordt gedacht: de gemeenschap van goederen bestaat niet meer, het vermogen blijft gescheiden. Dit is slechts voor een deel waar: de gemeenschap van goederen bestaat nog steeds, maar het vermogen dat je al had voor het aangaan van huwelijk of partnerschap blijft apart. Daarom is het van belang om goed vast te leggen wat je voor je huwelijk al aan vermogen had.

Onderstaand geven we je een aantal redenen waarom het in sommige gevallen nog steeds goed is om huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te stellen voordat je in het huwelijksbootje stapt of een geregistreerd partnerschap aangaat, bijvoorbeeld:

  • Vaststelling van de verdeling van inkomen en vermogen bij aanvang van je huwelijk.  
  • Bescherming van een eventuele onderneming van een van beiden tegen de gevolgen van echtscheiding of schulden van de andere partner. 
  • Afspraken over het delen van ouderdoms- en nabestaandenpensioen bij eventuele echtscheiding. 
  • Verzorging van de overblijvende partner in geval van overlijden. 
  • Bescherming van je vermogen (of voor je belangrijke spullen) tegen aanspraken van je partner bij eventuele echtscheiding. 
  • Voorkomen van delen van schenkingen of erfenissen. 


Ons advies is om in ieder geval voor het sluiten van het huwelijk of het partnerschap je goed te laten informeren. Wil je meer informatie, bekijk dan de brochure “Samen verder” , de video “Huwelijkse voorwaarden” hiernaast en/of neem contact op met ons voor een geheel vrijblijvend gesprek.

Offerte aanvragen Direct contact? Bel 015 213 70 50

Nuttige documenten