Samenlevingscontract: onmisbaar

Tegenwoordig gaan veel mensen eerst samenwonen. Trouwen komt later wel of helemaal niet. Voor samenwoners is weinig geregeld in de wet. De relatie wordt niet geregistreerd bij de burgerlijke stand, zoals een huwelijk of een geregisteerd partnerschap dit wel het geval is. Partners kunnen wel zelf afspraken maken. Deze afspraken worden vastgelegd in een samenlevingscontract. Voor onder andere de erfbelasting en de inkomstenbelasting is het van belang dat het samenlevingscontract notarieel wordt vastgelegd.

Een samenlevingscontract is belangrijk tijdens de relatie, maar ook als de relatie eindigt door uit elkaar gaan of door overlijden.

In een samenlevingscontract kunnen afspraken worden gemaakt over de kosten die gemaakt worden. Welke kosten moet je samen betalen en welke kosten draag je zelf? Ook kun je afspraken maken over welke spullen gezamenlijk worden. Is je hele inboedel gezamenlijk of zijn er ook spullen die je privé wilt houden? Als je spullen privé houdt hoef je deze niet te delen bij uit elkaar gaan.

In bijna ieder samenlevingscontract wordt de partner aangewezen als nabestaande voor het pensioen. Zo krijgt een partner (een deel van) het opgebouwde pensioen als de andere partner overlijdt. Het is belangrijk dat je bij het pensioenfonds aangeeft dat je een partner hebt. Vaak wil het pensioenfonds een kopie van het samenlevingscontract ontvangen.

Door het aangaan voor een samenlevingscontract wordt je elkaars partner voor de inkomstenbelasting. Dit kan voordelig zijn, omdat je samen soms minder belasting hoeft te betalen dan alleen. Het kan echter ook onvoordelig zijn, omdat het recht op huur- of zorgtoeslag minder wordt. Laat je vooraf goed informeren om verrassingen te voorkomen.

Het is mogelijk om in je samenlevingscontract op te nemen dat gezamenlijke goederen bij overlijden bij de partner blijven. Je bent echter niet elkaars erfgenaam. Om elkaars erfgenaam te worden moet je een testament maken. Daarin kan staan dat je je partner tot je (enig) erfgenaam benoemt. Alleen bij testament kan je er voor zorgen dat ook prive goederen bij overlijden terechtkomen bij de ander. Als je aan de voorwaarden (site belastingdienst) voldoet erf je net zo voordelig als gehuwden van elkaar erven.

Als de relatie wordt beeindigd, dan kun je samen afspraken maken over het verdelen van de inboedel, de woning en andere spullen of goederen die gezamenlijk zijn geworden tijdens de relatie. Deze afspraken mag je zelf maken. Als er gezamenlijke kinderen zijn moet je een ouderschapsplan maken.

Wil je meer informatie over het samenlevingscontract bekijk dan de brochure “Samen verder” , de video “ Samenwonen” hiernaast en/of neem contact op met ons.

Offerte aanvragen Direct contact? Bel 015 213 70 50